Tuesday, March 22, 2011 By: Ira

lempeng berintikan sardin dan sambal ikan bilis


First time buat lempeng ni(sedap tau).sebetulnya inti boleh ikut selera masing2..samaada nak letak cheddar cheese yg diparut atau apa saja.
Bahan-bahan
tepung gandum*
garam*
dry yeast*
air*
Cara menbuat
yg bertanda(*)di campur dan uli sampai menjadi doh.di tutup dgn kain yg bersih..di peram selama semalam.Ira cuma peram sejam je.
Sapu tangan dgn sedikit minyak..ambil secubit doh(agak2lah ye..jgn kecik sgt..jgn besar sgt).Leperkan ditapak tangan.Pastu masukkan inti tadi.dilipat atau dibulat2kan mcm nak buat kuih pau.
masak atas pan dgn sedikit minyak.Bila dah agak garing dibawah..balikakan..dan tekan doh tadi menjadi seperti lempeng.goreng sampai garing.
*sukatan Ira agak2 je.kalau tak paham..boleh tinggalkan komen ye*

0 comments:

Post a Comment