Tuesday, November 2, 2010 By: Ira

somtam dan sup tulang





first time Ira buat sup tulang warna merah ni.senang je rupanya.

bahan-bahan

1.sekilo daging atau tulang.
2.bawang besar 1 biji *
3.bawang putih 3-4 ulas*
4.halia sebesar ibu jari*
5.lengkuas di potong nipis2
6.serai di ketuk2
7.sedikit akar ketumbar
8.sedkit air limau
9.daun limau purut
10.chili pasta yg dalam botol jenama pantai

cara caranya:

blender bahan bertanda * hingga lumat letak ke tepi.rebus tulang dgn air masukan serai,lengkuas,akar ketumbar rebus dalam setengah jam masukan kan bahan2 yg di mesin tadi dgn daun limau dan rebus lagi masukan garam dan air limau cili pasta rebus tulang hingga masak dan makan.








bahan-bahan

betik muda*
mangga muda*
carrot*
kacang panjang-dalam 3 batang..dipotong
tomato...boleh guna tomato ceri juga
*parut atau dicincang halus*

bahan utk sos

udang kering di tumbuk
cilipadi dalam 2-3 batang(kalau nak pedas lebihkan cilipadi)di tumbuk
garlic dalam 2-3 ulas(jgn tumbuk terlalu hamcur..cukup sekadar pecah2kan)
fish sos
lemon(ambil jus)


cara-cara

campur semua bahan-bahan dalam mangkuk..dan masukkan bahan utk sos.agak2lah.jgn lupa masukkan gula dan garam. gaul sampai rata.


0 comments:

Post a Comment