Tuesday, January 26, 2010 By: Ira

ayam percik

dah lama tak amkan ayam percik.nak tak nak terpaksalah masak sendiri.utk makan sendiri bolelah.


bahan2

  • ayam(ira pakai peha)perap dgn garam kunyit.bakar sampai masak
  • 5 biji cili padi(kalau nak pedas lebihkanlah cili)
  • bawang
  • garlic
  • asam keping
  • kerisik
  • serai
  • santan
  • garam
  • gula
  • kunyit

nilah yg yg diperap dgn garam kunyit.
nilah antara bahan2 yg di bland.cilipadi..garlic..bawang kecuali asam keping jgn bland.serai di titik sahaja..tadi ira tak letak serai..sbb dah habis.

ni kerisik atau kelapa goreng dan ditumbuk. masukkan santan dalam kuali sekali dgn bahan2 yg dibland.juga asam keping.jgn lupa garam dan sedikit gula dan kunyit.ira pakai kunyit serbuk je.kacau je. ni bila kuah dag mendidih.kacau selalu sampai pecah minyak atau agak2 pekat.masukkan kerisik. nilah hasilnya kuah ayam percik ira setelah diletak kerisik.dan nilah hasilnya setelah masak.ayam yg sudah dibakar..masukkan dalam kuah tadi.
khas utk SuriAdam. kalau tak faham..ym ira ye suri.






3 comments:

۩ ۞ Rãm£ãH ۞ ۩ said...

mampuslah ... meleleh liur tengok pic ayam percik.ira lesung batu bawa dari malaysia ke?

Unknown said...

melet mmg melayu lah..MELAYU!!dani respect tabik apa lagi ek..!!

Ira said...

ramlah...lesung batu..ada jual disini beli dkt kedai thai..

dani..dah perut melayu dani...tu yg nak amkan masakkan melayu..baru puas

Post a Comment