- daging di potong ikut suka hati
- serai*
- cili kering*
- halia*
- garlic*
- bawang besar*
- lengkuas*
- jintan manis dan jintan putih(di goreng tanpa minyak)*
- ketumbar(digoreng juga tanpa minyak)*
- kunyit hidup*
- kerisik
- santan
- garam dan gula(sbb ira tak pakai ajinomoto so di ganti dgn gula)
- sedikit minyak masak utk menumis.
- daun limau dan daun kunyit yg dipotong halus2.
bahan yang bertanda(*)di blend sampai hancur atau lumat.
cara menbuat.
- tumis bahan yg diblend tadi dgn sedikit minyak sampai masak.
- masukkan daging yg dipotong dan kacau hingga sebati dgn bahan2 yg ditumis tadi.
- masukkan santan dan kacau lagi.
- dengan mengunakan api yg perlahan..biarkan daging empuk dan masak.kacau selalu.
- bila kuah dah agak kering..masukkan kerisik tadi.kacau lagi.
- bila dah masak jgn lupa masukkan daun limau purut dan daun kunyit yg dipotong halus2.
p/s..lama sungguh ira tak update blog ni.bukan apa busy dgn kerja..rutin harian yg makin bertambah.
0 comments:
Post a Comment