Wednesday, August 26, 2009 By: Ira

masakkan ketam

bagi sesiapa yg suka makan ketam..ira nak kongsi resepi.resepi dapat dari kawan
Pah Nita.ira belum pernah cuba masak lagi..tapi tahu..mesti sedap.sbb selalunya
resepi yg Pah Nita kasi ni..senang dan mudah.

ketam masak mentega telur masin

*panaskan marjerin dlm 2 sudu
*masukkan cili padi yg dah ditumbuk(ikut suka brape byk yg kita nak)
*tumis dlm 5 mnt
*masukkan telur masin yg dh direbus,susu cair(1/2-1 cawan)dan satu tangkai daun kari dan garam sikit(lenyek2kan telur masin tu dlm kuali)
*akhir skali baru masukkan ketam



ketam masak stim

*ketam di perap dgn garam dan dibiarkan seketika.kemudian masukkan ketam ke dlm pengukus bersama halia.
*kukus selama 10 minit.keluarkan drpd periuk kukus.
*tuangkan putih telur di atas ketam yg telah siap di kukus tadi.masukkan kembali ketam ke dlm pengukus dan kukus kembali.-hidangkan.


*kredit utk Pah Nita walaupun dia ambil dari buku resepi*

1 comments:

Unknown said...

ketam best klu masak lomak..hehehehe

Post a Comment