masa nilah mcm2 kuih kita dapat makan.resepi2 ni ira dapat dari Pah Nita.
biasanya resepi2 yg dia kasi...mudah dan senang.semoga kita sama2 dapat menikmati
kelazatan kuih muih melayu kita.
Abuk-Abuk..
bahan2...
- 300 gram tepung sagu
- i cwn gula melaka(diptg kecil)atau gula merah
- 1/2 biji kelapa parut(yg lembut sahaja)
- garam secukup rassa
- daun pisang(dipotongsegi empat sama)
- 2 helai daun pandan(masuk dalamair kukusan)
- lidi (dikeratkecil)utk sematan
cara2 menbuat...
- bilas sagu dgn air bersih dan toskan
- campurkan sagu biji dgn kelapa dan garam.gaul rata.
- bentukkan daun pisang seperti kon utk di buat kelosong.masukkan bahan campuran tadi dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
- masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah.
- masukkan campuran sagu biji tadiutk penuhi kelonsong.(jgn terlalu penuh).tinggal hujung daun utk lipatan kelongsong.
- lipatkan kelonsong daun pisang tadi.cucuk dgn lidi sematan.
- kukus dalam 30-40 minit. selamat di hidang.
* ni dulu rsepi kuih muih melayu utk hari ni...insyaallah esok ira cuba masukkan resepi2 kuih muih yg lain pulak*
0 comments:
Post a Comment