Sunday, September 6, 2009 By: Ira

kuih muih melayu

di bulan ramadhan ni bestkan kalau dapat makan kuih2 melayu kita.
masa nilah mcm2 kuih kita dapat makan.resepi2 ni ira dapat dari Pah Nita.
biasanya resepi2 yg dia kasi...mudah dan senang.semoga kita sama2 dapat menikmati
kelazatan kuih muih melayu kita.


Abuk-Abuk..


bahan2...

  • 300 gram tepung sagu
  • i cwn gula melaka(diptg kecil)atau gula merah
  • 1/2 biji kelapa parut(yg lembut sahaja)
  • garam secukup rassa
  • daun pisang(dipotongsegi empat sama)
  • 2 helai daun pandan(masuk dalamair kukusan)
  • lidi (dikeratkecil)utk sematan

cara2 menbuat...

  • bilas sagu dgn air bersih dan toskan
  • campurkan sagu biji dgn kelapa dan garam.gaul rata.
  • bentukkan daun pisang seperti kon utk di buat kelosong.masukkan bahan campuran tadi dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
  • masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah.
  • masukkan campuran sagu biji tadiutk penuhi kelonsong.(jgn terlalu penuh).tinggal hujung daun utk lipatan kelongsong.
  • lipatkan kelonsong daun pisang tadi.cucuk dgn lidi sematan.
  • kukus dalam 30-40 minit. selamat di hidang.

* ni dulu rsepi kuih muih melayu utk hari ni...insyaallah esok ira cuba masukkan resepi2 kuih muih yg lain pulak*

0 comments:

Post a Comment