Tuesday, September 15, 2009 By: Ira

rendang cilipadi/

raya pun dah tak lama...ira nak kongsi resepi rendang cilipadi.
sedap tau.tahun lps ira dah cuba buat dgn ayam pencen lagi.

  • 1 ekor ayam (buang kulit dan potong kecil2)
  • 1 1/2 biji kelapa, ambil pati santan dlm 3 kali perah 1 cawan santan cair
  • 4 batang serai (diketuk)
  • 2 keping asam keping
  • 2 sudu besar kerisik
  • Garam dan gula secukup rasa

bahan kisar:
  • Segenggam cili api, tmbh lg kalo nak pedas
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 in halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih

cara2nya
  • 1. Santan dimasak dulu smp mendidih.
  • 2. Masukkan ayam ke dalam santan, bahan2 yg dikisar, serai, asam keping, garam dan gula.
  • 3. Masak di atas api yg sederhana dan kacau selalu.
  • 4. Bila kuah agak pekat, baru masukkan kerisik.
  • 5. Perlahankan api dan kacau hingga agak kering dan berminyak.
  • 6. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Tips:
  • 1. Gunakan kuali supaya senang dikacau.
  • 2. Kalo x mkn ayam, boleh tukar kpd daging 1 kg. Potong daging dlm ukuran 2 inci.
  • 3. Nak tmbh daun kunyit ke daun limau purut pun boleh aje.. jgn letak daun limau purut byk sgt, dlm 3 helai dah ok, kalo byk jd pahit ler rendang kita..
  • 4. Ada org lebur semua sekali santan dgn bahan2 tp mak Su ajo santan kena masak dulu nnt rendang lambat basi. ......

Selamat mencuba......


*kredit utk suria..resepi rendang ni*

0 comments:

Post a Comment