sedap tau.tahun lps ira dah cuba buat dgn ayam pencen lagi.
- 1 ekor ayam (buang kulit dan potong kecil2)
- 1 1/2 biji kelapa, ambil pati santan dlm 3 kali perah 1 cawan santan cair
- 4 batang serai (diketuk)
- 2 keping asam keping
- 2 sudu besar kerisik
- Garam dan gula secukup rasa
bahan kisar:
- Segenggam cili api, tmbh lg kalo nak pedas
- 2 inci kunyit hidup
- 1 in halia
- 1 inci lengkuas
- 2 labu bawang besar
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
cara2nya
- 1. Santan dimasak dulu smp mendidih.
- 2. Masukkan ayam ke dalam santan, bahan2 yg dikisar, serai, asam keping, garam dan gula.
- 3. Masak di atas api yg sederhana dan kacau selalu.
- 4. Bila kuah agak pekat, baru masukkan kerisik.
- 5. Perlahankan api dan kacau hingga agak kering dan berminyak.
- 6. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Tips:
- 1. Gunakan kuali supaya senang dikacau.
- 2. Kalo x mkn ayam, boleh tukar kpd daging 1 kg. Potong daging dlm ukuran 2 inci.
- 3. Nak tmbh daun kunyit ke daun limau purut pun boleh aje.. jgn letak daun limau purut byk sgt, dlm 3 helai dah ok, kalo byk jd pahit ler rendang kita..
- 4. Ada org lebur semua sekali santan dgn bahan2 tp mak Su ajo santan kena masak dulu nnt rendang lambat basi. ......
Selamat mencuba......
*kredit utk suria..resepi rendang ni*
0 comments:
Post a Comment