bahan-bahan
utk inti
- 1/2 biji kepala parut
- 1/4 gula kabung
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 helai daun pandai
- 1/4 cawan air
utk kuih
- 240 gram tepung pulut
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu teh air kapur
- 200ml air
- 50g bijan
- 1/2-1 kg minyak masak utk mengoreng.
cara
utk inti
- gaulkan kesemua bahan inti kedalam keali dan masak dgn api yg sederhana.
- kacau inti sehinggamerengas dan separa kering.angkat dan ketepikan.
utk kuih
- masukkan tepung pulut,tepung gandum,air kapur serta garam kedalam mangkuk dan gaul rata.tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg lembut.tambah air lagi jika tidak mencukupi.
- ambil sedikit doh..bentuk bulat dan isikan inti tengah-tengahnya.kemudian golekkan keatas bijan.buat sehingga doh habis.
- sementara itu panaskan minyak didalam kuali dgn api yg sederhana besar.
- goreng kuih bom atau bijan sehingga keemasan.angakt dan toskan.boleh dihidang buat minum petang.
*blm pernah buat..tapi kawan pernah buat dgn resepi ini..mmg sedap*
1 comments:
Tq, nk buat ni
Post a Comment