Thursday, December 24, 2009 By: Ira

kuih bom atau kuih bijan.

maube ada setengah org panggil kuih bom..tapi ira panggil kuih ni kuih bijan.hehee

bahan-bahan

utk inti
  • 1/2 biji kepala parut
  • 1/4 gula kabung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 helai daun pandai
  • 1/4 cawan air

utk kuih

  • 240 gram tepung pulut
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu teh air kapur
  • 200ml air
  • 50g bijan
  • 1/2-1 kg minyak masak utk mengoreng.

cara

utk inti

  • gaulkan kesemua bahan inti kedalam keali dan masak dgn api yg sederhana.
  • kacau inti sehinggamerengas dan separa kering.angkat dan ketepikan.

utk kuih

  • masukkan tepung pulut,tepung gandum,air kapur serta garam kedalam mangkuk dan gaul rata.tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg lembut.tambah air lagi jika tidak mencukupi.
  • ambil sedikit doh..bentuk bulat dan isikan inti tengah-tengahnya.kemudian golekkan keatas bijan.buat sehingga doh habis.
  • sementara itu panaskan minyak didalam kuali dgn api yg sederhana besar.
  • goreng kuih bom atau bijan sehingga keemasan.angakt dan toskan.boleh dihidang buat minum petang.

*blm pernah buat..tapi kawan pernah buat dgn resepi ini..mmg sedap*

1 comments:

Post a Comment